top of page
Search
  • Writer's picturePim Muda

Verhalen uit Ashtonia -deel 3- Man van Staal

Elke week richten de Ashton Brothers hun spotlicht op een bewoner van hun karavaan der krankzinnigheid.

De man van staal.

Als er iemand is die voldoet aan het klassieke beeld van de circusacrobaat dan is het Tobias Baesch wel.

Een afgetraind torso in een strakke hansop met erboven een charmante karakterkop met een flamboyante snor.

Een soort kruising tussen Errol Flynn en Freddie Mercury. Maar dan in handstand.

Tobias, afkomstig uit Stuttgart was als kleine jongen al gefascineerd door alles wat met balans te maken had. Op zevenjarige leeftijd kwam hij op de plaatselijke circusschool in aanraking met de Rola-Bola. Je weet wel: het plankje met de rol eronder waarop het bijkans onmogelijk is te blijven staan.

Wij Ashton Brothers hebben ons ook wel eens overgegeven aan Rola-Bola-trainingen. Met een polsbreuk en een dubbele hernia als gevolg. Een discipline om ‘Sie’ tegen te zeggen dus.

In 2001 vertrok Tobias naar Tilburg waar hij vier jaar later klinkend afstudeerde aan de ‘Academy for Circus and Performance Arts’.

Op Rola-Bola gebied staat Tobias in Europa op eenzame hoogte. Uniek aan zijn act is namelijk dat hij technieken gebruikt die normaal alleen door gespecialiseerde handstand-acrobaten gebruikt worden. Maar dan op dat rollende plankje. Met houten blokken erop. En daarop weer een plankje dat de andere kant op rolt. Op drie meter hoogte. Je snapt het al: adem inhouden en de vingers gekruist.

Naast zijn spectaculaire acts in de piste is Tobias ook betrokken bij de technische coördinatie van Ashtonia. Hij zorgt dat alle vliegelementen veilig verlopen en dat de metalen ‘groundsupport’ en staalkabels in topconditie zijn en blijven.

Met trots kunnen we dus zeggen: Tobias Baesch is zowel in als achter de piste onze man van staal.

18 views0 comments

Comentarios


bottom of page